Наймана праця в сільському господарстві Донбасу в роки нової економічної політики (Zaporizhzhia Historical Review, 2019)
У статті досліджуються особливості використання найманої праці в сільському господарстві Донбасу в роки нової економічної політики. Найм робочої сили на селі радянський уряд дозволив навесні 1925 р., до того наймана праця в сільському господарстві приховувалася як її здавцями, так і наймачами.Автор зазначає, що відносини найму робочої сили на селі, які існували майже до кінця 20-х років, серед іншого сприяли в цілому значному зростанню сільськогосподарського виробництва, укріпленню заможних господарств, були, за визначенням більшовиків, однією з ознак «куркуля-експлуататора». Із початком «наступу на куркуля» та колективізацією відбувалося поступове скорочення та заборона найму робочої сили.