Теоретичні підходи і концептуалізація феномену «радянської людини» (Zaporizhzhia Historical Review, 2019)
Аналіз академічних дискурсів показує значний інтерес до «homo sovieticus», конвертований у масиві наукових праць. Водночас на фоні значної кількості досліджень привертає увагу недостатня концептуалізація феномену «радянської людини». Неоднозначність, багатовимірність та амбівалентність цього феномену потребує звернення до комплексу теоретичних підходів. Завдяки цьому стає можливим показати політичний вимір проекту «нової людини» та роль у системі комуністичної влади (теорія тоталітаризму), реконструювати реалії матеріальної цивілізації й соціально-економічний базис формування «радянської людини» (теорія індустріального суспільства), визначити вплив радянської культури у трансляції комуністичних цінностей, її амбівалентний характер (теорія масової культури), сформулювати психологічний портрет «будівника комунізму» (теорія авторитарної особистості).