ДЕМОГРАФІЧНІ ТА ЕТНІЧНІ ПРОЦЕСИ В ЗАПОРОЗЬКОМУ КРАЇ ТА ПІВДЕННІЙ УКРАЇНІ У XVIII ст. (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті розглядаються особливості формування етнічної території у ХVІІІ ст. в Південно-Східному та Південному регіонах сучасної України. Виділено чотири етапи міграційних рухів, які мали своєрідну форму селянської та військової колонізації. Відзначається зміна характеру економічних та суспільних відносин на землях Запорозької Січі та Південно-Східної і Південної України. Відтворюється кількісне зростання чисельності населення, його етнічний та соціальний склад. У статті наголошується на провідній ролі українського етносу у господарському освоєнні регіону. Поряд із тим підкреслюється створення своєрідного етнокультурного симбіозу народностями, які брали активну участь у заселенні Південної України та Запорозького краю.