ГЕНЕРАЛЬНИЙ ОБОЗНИЙ СЕМЕН ВАСИЛЬОВИЧ КОЧУБЕЙ (1725–1779 рр.) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Стаття присвячена життю та політичній діяльності генерального обозного Семена Кочубея, який за гетьмана Кирила Розумовського став другою особою в Козацькій державі. У розвідці висвітлено основні етапи його політичної кар’єри і приватного життя. Кар’єра та життя С. Кочубея є прикладом того, як представники відомих старшинських родів отримували значні привілеї через своє родовите походження. Акцентується увага на утвердженні в Гетьманщині кланової системи, що впливала на вибір претендентів до вищих органів влади.