УЧАСТЬ ЗАПОРОЗЬКОЇ СТАРШИНИ В ПРОЦЕСІ ПОМІЩИЦЬКОЇ КОЛОНІЗАЦІЇ ПІВДЕННОЇ УКРАЇНИ (КІНЕЦЬ XVIII ст.) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Стаття присвячена долі колишньої запорозької старшини після 1775 р. Характеризуються умови включення січового проводу до офіцерського корпусу російської армії, що давало змогу інкорпоруватися до дворянського загалу. З’ясовуються причини лояльного ставлення російської влади до запорозької старшини. На прикладі дворянського роду Гнєдіних, що походить від полкового осавула А. П. Гниди, аналізується внесок колишньої січової верхівки в процес господарського освоєння регіону в кінці XVIII століття.