НАЦІОНАЛЬНИЙ КОНТЕКСТ КОНЦЕПЦІЇ ФРОНТИРУ В УКРАЇНСЬКІЙ ІСТОРІОГРАФІЇ (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Автор статті розглядає особливості концепції фронтру як теоретичної моделі історичного дослідження, яку запропонував американський вчений Ф.Тернер. Фронтир відкриває широкі перспективи в історичних дослідженнях, оскільки він дає можливість об’єднати в єдиному процесі різні аспекти життєдіяльності. Відправною точкою фронтиру є зустріч різних спільнот та взаємодія між ним, що зумовлює процеси трансформації. Розуміння фронтиру як процесу дає можливість дослідникам відійти від його просторової до соціальної локалізації, сприяє перенесенню уваги на соціальні аспекти.