УКРАЇНСЬКА ІСТОРІОГРАФІЯ В БІПОЛЯРНОМУ СВІТІ (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті розглядаються різні аспекти сприйняття представниками української історіографії наукового доробку колег по обидві сторони “залізної завіси” біполярного періоду. Доведено, що закордонні дослідники мали доступ до радянської літератури. Обґрунтовано, що оцінка радянськими вченими творчості вчених діаспори залежала від лінії комуністичної партії, водночас вчені еміграції доволі об’єктивно оцінювали творчість радянських колег. В часи “залізної завіси” з боку закордонних українських вчених були зроблені офіційні спроби встановити безпосередній контакт з радянською наукою.