ОСВІТА І СУСПІЛЬСТВО У ПІВДЕННОУКРАЇНСЬКОМУ МІСТІ ПЕРШОЇ ЧВЕРТІ ХІХ ст.: ВИПАДОК НОВОМОСКОВСЬКОГО ПОВІТОВОГО УЧИЛИЩА (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті розглянуто роль міської громади у створенні та діяльності повітового училища м. Новомосковська у 1800 – 1820-х рр. Встановлено, як загальне ставлення місцевого суспільства до училища, так і ставлення до нього різних соціальних груп місцевої громади. Висновки: училище не мало повноцінної підтримки міської громади в цілому та окремих станів. Його забезпечення залежало від реалізації корпоративних та особистих інтересів приватних осіб.