НАУКОВІ ШКОЛИ У КОНТЕКСТІ ЗАГАЛЬНОГО ПОСТУПУ УНІВЕРСИТЕТСЬКОЇ НАУКИ НАДДНІПРЯНСЬКОЇ УКРАЇНИ ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ ХІХ – ПОЧАТКУ ХХ ст. (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У роботі проаналізовано низку об’єктивних і суб’єктивних факторів, які впливали на масштаби, характер і наслідки науково-дослідної діяльності професорсько-викладацького складу університетів. Розглядаються наукові напрями і школи, які зароджувалися під керівництвом провідних педагогів і вчених університетів Наддніпрянської України. Зроблено спробу виділити основні характерні риси, функції наукової школи, її життєвий цикл, вплив наукового лідера на її еволюцію та на процес розвитку науки.