З ІСТОРІЇ СОБОРНОСТІ УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЕЛЬ (ДО 95-РІЧЧЯ АКТУ ЗЛУКИ УНР І ЗУНР) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті проаналізовано боротьбу ЗУНР за її злуку з УНР. Показано, що 3 січня 1919 р. Національна Рада прийняла ухвалу «Про злуку ЗУНР з УНР», а 22 січня 1919 р. у Києві на майдані святої Софії відбулася урочиста церемонія Злуки. Наступного дня Трудовий Конгрес УНР затвердив Маніфест про злуку і ввів до свого складу делегатів Національної Ради. ЗУНР стала тепер називатися «Західною областю УНР». Однак у зв’язку з тодішніми воєнно-політичними обставинами, ідеологічними розбіжностями між галичанами та наддніпрянцями, а також через відсутність міжнародної підтримки не вдалось злучити українські землі.