ОСОБЛИВОСТІ ЕКОЛОГІЧНИХ АСПЕКТІВ ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ РЕСУРСІВ У ПЕРІОД ТРАНСФОРМАЦІЇ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА (19912012 рр.): ІСТОРИЧНИЙ КОНТЕКСТ (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Стаття присвячена комплексному вивченню екологічних аспектів розвитку аграрного сектору в період трансформації сільського господарства, починаючи з 1990-х рр. і до кінця 2012 р., з акцентом на історичний контекст. Головна увага звернута на основні екологічні проблеми використання земельних ресурсів, що привели до виснаження основного багатства аграрної країни – українських чорноземів. Охарактеризовано питання щодо порушення процесу сівозмін, панування монокультур, економії щодо внесення мінеральних та органічних добрив, слабкого захисту територій агропризначення від вітрової і водної ерозій.