ДЕРЖАВНИЦЬКЕ ТРАКТУВАННЯ УКРАЇНСЬКИМИ ВЧЕНИМИ ТЕОРІЙ ЗАСНУВАННЯ КИЇВСЬКОЇ РУСІ (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Статтю присвячено дослідженню державотворчих концепцій українських істориків та тлумачення ними низки теорій заснування Київської Русі як держави українського народу. Автор доводить, що праці видатних вчених мають не лише беззаперечну історичну цінність, але й зберігають своє наукове значення як один з результативних підходів до вивчення проблеми зародження й розвитку української традиції державотворення. Поряд з цим праці істориків державницького спрямування аналізуються під кутом зору висвітлення у них взаємодії етногенезу українського народу та формування власної національної ідентичності.