ІСТОРИЧНА ПАМ'ЯТЬ ТА СУЧАСНІСТЬ (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті досліджується феномен історичної пам’яті, виділяються та аналізуються структурні компоненти історичної пам’яті (етноісторична, соціальна, політична, соціокультурна, конфесійна, пам'ять про форми спілкування), характерні риси (вибірковість, актуальність, наступність, персоніфікованість, парадоксальність) та особливості прояву в суспільстві. Автором окреслюються сучасні тенденції розвитку історичної пам’яті. Окремо охарактеризована проблема маніпуляції історичною пам’яттю. Наголошується, що маніпулювання історичною пам’яттю лягло в основу соціального явища – історичної політики.