ОБРАЗ ЄВРЕЇВ В МІСЬКОМУ ПРОСТОРІ ПІВДНЯ УКРАЇНИ У ПОДОРОЖНІХ ПУТІВНИКАХ МАНДРІВНИКІВ КІНЦЯ XVIII – ПЕРШОЇ ПОЛОВИНИ XIX ст. (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У даній статті характеризується образ міських євреїв Півдня України в подорожніх путівниках як російських, так і іноземних мандрівників наприкінці XVIII – XIX ст. Саме в цей час на території південноукраїнського регіону відбулись значні геополітичні зміни у зв’язку з інкорпорацією краю до складу Російської імперії. Наслідком цих процесів стало будівництво нових міст та колонізація земель представниками багатьох національностей. У тому числі, в містах Півдня України оселилося багато єврейського населення, для яких була встановлена межа осілості. З`явилося багато бажаючих особисто оцінити геополітичні зміни на Півдні України як серед російського населення, так й поміж іноземців. Саме в досліджуваний час край відвідали представники російської та іноземної аристократії, науковці, бізнесмени, комерсанти та прості люди, які залишили значну кількість подорожніх путівників, що стали одним із головних джерел з історії урбаністичних студій Півдня України. У своїх путівниках мандрівники ділилися не тільки загальними враженнями від побаченого, але й дрібними спостереженнями, які не зустрічаються в офіційних статистичних даних. Однією з головних тематик записок мандрівників став побут різних національностей, які проживали в містах Півдня України. Центральне місце в цих описах займають єврейські мешканці як одна з найбільших груп населення південноукраїнського регіону. У своїх описах мандрівники достатньо повно змалювали ритм життя та побут євреїв в містах Півдня України, охарактеризували їх заняття, образ життя, заняття, мрії та сподівання, комерційні та лихварські справи тощо. У результаті проведеного дослідження вдалося виявити розбіжності в описах іноземних та російських мандрівників щодо образу міських євреїв Півдня України протягом досліджуваного періоду.