АГРАРНІ МІГРАЦІЇ ЛЮДНОСТІ ПОЛТАВЩИНИ НА РУБЕЖІ ХІХ-ХХ ст.: ПРИЧИНИ ТА НАСЛІДКИ (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У статті охарактеризовані соціально-економічні та політичні фактори, що зумовлювали формування міграційних настроїв серед непривілейованих станів Полтавської губернії у другій половині ХІХ і на початку ХХ ст. Важливе місце серед різноманітних причин міграцій мешканців полтавського села належало такій специфічній з економічної точки зору соціальній групі, як козаки, питома вага яких у зазначений період складала близько половини усіх дрібних сільськогосподарських товаровиробників полтавського краю. Визначені масштаби аграрних міграцій, основні регіони розселення та наслідки масових переселенських рухів як у другій половині ХІХ, так і на початку ХХ ст., коли в Російській імперії розпочалася знаменита столипінська аграрна реформа.