МЕМУАРНІ ДЖЕРЕЛА СЕЛЯН ПІВДЕННО-СХІДНОЇ УКРАЇНИ ПЕРІОДУ ПЕРШОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У пропонованій статті досліджуються умови та фактори створені подіями Першої світової війни, які сприяли виникненню масиву селянських особових джерел. Проводиться аналіз еволюції поглядів селян, змін в поведінці та визначенні власного місця в подіях Першої світової війни. Досліджуються соціально-психологічні риси російської армії, що несли як позитивний, так і негативний характер, зміни що відбулися у стосунках між солдатами та офіцерами. Розглянуто умови формування та еволюції кластерів «свій» - «чужий». Розглядається поширення девіаційних проявів у поведінці вояків. Визначаються інформаційні можливості селянських мемуарних джерел, а також - їх рівень суб’єктивності у викладені матеріалу.