КРИМІНАЛЬНА СПРАВА ПО «АНТИРАДЯНСЬКІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ» НА ГІРШАУСЬКОМУ МАСЛОЗАВОДІ 1937 р. (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У статті розглядається перебіг кримінальної справи №22716 від 1937 року по арешту групи з шести німців, що проживали та працювали на території Дніпропетровської області, у с. Гіршау (нині с. Владівка Чернігівського району Запорізької області), та по звинуваченню їх у створенні антирадянської профашистської організації, що збиралась заохотити місцеве населення до переходу на бік Німеччини в разі, якщо остання розпочне війну з СРСР. На основі документів з цієї справи, що зберігаються в Державному архіві Запорізької області, зроблена спроба з’ясувати ступінь фальсифікованості даної кримінальної справи. В роботі демонструється не лише доля підслідних, а й політичні погляди заарештованих, які стають приводом до розстрілу останніх. Звертається увага на ймовірну прихильності членів так званої організації до гітлерівської Німеччини і обґрунтовується вірогідність та цілком можлива наявність подібних поглядів серед людей, що проживали в СРСР в другій половині 30-х рр. ХХ ст. Відображена байдужість та зневага НКВС до людей, розстріляних по рішенню керівництва НКВС та прокуратури. Вона полягала у фабрикації даних про смерть засуджених та сповіщенні неправдивої інформації родичам загиблих.