ОСВІТА ЯК ЕЛЕМЕНТ ПОВОЄННОГО ВІДРОДЖЕННЯ ЗАПОРІЗЬКОГО РЕГІОНУ (НА МАТЕРІАЛАХ МІСЦЕВИХ ЗМІ) (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У статті, яка ґрунтується на матеріалах обласної періодики, виявлено роль освіти у відбудовчих процесах економічного і культурно-освітнього життя населення в повоєнний період на прикладі Запорізького регіону. Використовуючи загальнонаукові методи аналізу та синтезу, окреслено ключові завдання освітніх установ і встановлено їх залежність від партійних та урядових постанов щодо виконання п’ятирічних планів. За допомогою методу класифікації визначено основні напрями спеціалізації навчальних закладів усіх рівнів в області.Установлено, що завдяки застосуванню в ЗМІ психологічних засобів впливу здійснювалося формування у громадян усіх вікових груп позитивного ставлення до освітнього процесу. Зазначено, що в досліджуваний період активно відбувалося відновлення навчальних приміщень і пропагувалася престижність педагогічної та професійно-технічної освіти. З’ясовано, що засоби мас-медіа активно використовувалися радянською владою для контролю та маніпуляції свідомістю громадян з метою якнайшвидшими темпами відбудувати зруйноване війною господарство.У ході дослідження охарактеризовано взаємодію спеціалізованих наукових установ із підприємствами та колгоспами. З’ясовано, що за допомогою радіомовлення здійснювалося поширення передового досвіду серед жителів області та практикувалося проведення «дистанційного навчання» серед представників сільського господарства.Автор звертає увагу на функціонування партійних шкіл, які організовували підготовку та перепідготовку керівних партійних і радянських представників на місцях.З прийняттям п’ятирічного плану на 1951 – 1955 роки радянська влада продовжувала курс на розвиток освіти особливо завдяки збільшенню матеріальних та кадрових ресурсів, підвищенню кваліфікації робітників та колгоспників. Освітній процес у Запорізькій області формувався на основі постанов уряду та партії, які орієнтувалися на економічні інтереси радянської держави, без врахування особистих потреб громадян.