Експозиція під відкритим небом на о. Хортиця: історіографічний огляд (1965-2018) (Zaporizhzhia Historical Review, 2019)
В статті викладено результат аналізу публікацій 1960-х – 2000-х рр., в яких висвітлено процес зародження, розвитку і реалізації ідеї створення на о. Хортиця експозиції під відкритим небом у вигляді «Запорозької Січі». Публікації згруповано в три блоки: 1) друга половина 1960-х – початок 1970-х рр.; 2) кінець 1980-х – початок 1990-х рр.; 3) кінець 1990-х – 2000-і рр. Такий розподіл продиктований як історичним контекстом, так і зміною моделі експозиції. Історіографічний огляд показав, що питання побудови пленерної експозиції «Запорозька Січ» на о. Хортиця озвучувалися на наукових конференціях, в зв’язку із чим більша частина робіт — це тези доповідей або статті, опубліковані в збірках конференцій. Публікації другої половини 1960-х – початку 1970-х рр. носять суто інформативний характер. Роботи початку 1990-х рр. демонструють визрівання проблеми пошуку і вибору джерел, якими проектанти та експозиціонери могли б послуговуватися. Публікації кінця 1990-х – початку 2000-х рр. представляють історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» як індивідуальне трактування історичного явища, виконане засобами архітектури і музейної комунікації. Публікації першого і другого блоків не аналізують, але фоном показують соціокультурний контекст проектування експозиції. Лише деякі автори третього блоку побіжно демонструють соціокультурний контекст роботи над експозицією, але не аналізують його вплив на процес створення експозиції. Деякі факти у різних авторів висвітлені діаметрально протилежно. Стаття доводить необхідність проведення системного, комплексного, безстороннього аналізу джерел для викладення об’єктивної історії одного з популярніших музейних закладів України.