Підґрунтя та витоки московської експансіоністської імперської політики щодо України (Zaporizhzhia Historical Review, 2019)
У статті висвітлюється підґрунтя московської експансіоністської імперської політики щодо України. Прослідковано становлення імперської історії Московії. Зауважено, що процес російської імперської експансії, як й імперської історії Московії, загалом, має досить давню історію, яка сягає в глибину XІІ–XІІІ століть, але досить виразно проявилася вже на рубежі XVІІ–XVІІІ століття. Відзначено, що протягом усієї своєї історії московська держава демонструвала переважно хижацьку сутність і схильність до експансії по відношенню до сусідніх країн. Наголошено, що для москвинів близьким був культ війни та загарбання чужих територій, не дивлячись на те чи це сусідні Україна, Білорусь, Прибалтика, Кавказ, чи значно дальші: Сибір, Центральна Азія, Далекий Схід тощо. Підсумовано, що фактор російської агресивної політики є одним із найбільш нагальних питань сучасності.