Досвід Естонії у протидії поширенню корупції (Zaporizhzhia Historical Review, 2019)
Стаття присвячена актуальній на сьогодні проблемі такого явища як корупція, яка має негативний вплив на державу та суспільство, внаслідок чого уповільнює економічний розвиток країни й призводить до тінізації економіки. Розглянуто й проаналізовано досвід Естонії у сфері протидії поширенню корупції як країни, що майже одночасно з Україною вийшла зі складу Радянського Союзу й досягла вагомих результатів у вирішенні питань припинення та попередження розвитку корупційних проявів. Причиною зростання тіньової економіки в молодій українській державі було поглиблення негативних тенденцій, які були успадковані з радянського минулого та еволюціонували в ринкових умовах. Основну увагу в роботі акцентовано на реформуванні правоохоронної системи Естонії, доведено успішність цієї країни у вирішенні проблеми як з корупційними проявами, так і з тіньовою економікою та зафіксовано результати, яких змогла досягти Естонія за досить короткий відрізок часу. Установлено, що підґрунтям багатьох тіньових схем є корупційна складова. На підставі проведеного аналізу антикорупційних програм в Естонії виділено низку базових рекомендацій, що сприятимуть побудові ефективної загальнонаціональної антикорупційної стратегії України у світлі євроінтеграційних перспектив.