БЛАГОДІЙНА РОБОТА ПРАВОСЛАВНИХ БРАТСТВ ПОДІЛЬСЬКОЇ ГУБЕРНІЇ (ДРУГА ПОЛОВИНА ХІХ СТ.) (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У статті розкрито благодійний напрям діяльності православних братств, який, головним чином, був спрямований на зміцнення позицій православ’я у Подільській губернії та її околицях. Серед усіх братств найбільш результативним було Кам’янецьке Іоанно-Предтеченське братство. Інші православні братства губернії були менш впливовими і мали значно менші статки для реалізації намічених завдань. Необхідно зазначити, що зважаючи на свої можливості, діяльність таких православних братств мала позитивний результат і члени братств вирішували важливі і нагальні проблеми місцевого населення.Висновки. Встановлено, що головними засадами роботи православних братств був благодійний та освітній напрями, що передбачали опікування дітьми бідних жителів міста та його околиць.