І. С. РОМАНЧЕНКО ЯК КУЛІШЕЗНАВЕЦЬ: МАЛОВІДОМІ ФАКТИ НАУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У статті розглядаються маловідомі факти наукової діяльності українського літературознавця Івана Савича Романченка (1894–1977) в дослідженні творчої спадщини Пантелеймона Куліша. Йдеться переважно про його монографію «Куліш – біограф і критик Гоголя», яка вийшла друком у 1943 році в період німецької окупації у Ромнах коштом автора. З’ясовано, що написана на основі власної переробленої кандидатської дисертації монографія І. С. Романченка у повоєнні роки була різко засуджена радянською критикою та стала підставою для звинувачень автора в націоналізмі. Також наведено приклади того, що праця І. С. Романченка ще в роки війни отримала визнання у середовищі свідомої української інтелігенції, а в післявоєнний період її позитивна оцінка продовжувала існувати серед вчених української діаспори. В кінцевому рахунку книгу було повернуто із забуття вже в незалежній Україні, де вона знову становить науковий інтерес.