ТЕРНИСТА ДОРОГА ПРОТОІГУМЕНА ВІТАЛІЯ ГРАДЮКА (ЧСВВ): ВІД ЧЕРНЕЧОГО СЛУЖІННЯ ДО ПОЛІТИЧНОГО ПЕРЕСЛІДУВАННЯ (1872 – 1961) (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
Обумовлено актуальність дослідження, зумовленого реабілітацією василіанського чернецтва, яке зазнало політичних репресій та переслідувань. Проаналізовано історіографію біографічних студій репресованих монахів. Окреслено документальну базу біографічних розвідок. Реконструйовано підставові біографічні відомості протоігумена Віталія Градюка. Подано основні пункти обвинувачень та судового рішення по слідчій справі підозрюваного. Показано стійкість релігійних поглядів о. Віталія щодо оцінки комуністичної ідеології. Розкрито політичний контекст безпідставних обвинувачень.