БОРОТЬБА СВІТОГЛЯДІВ: АТЕЇСТИЧНА ПРОПАГАНДА В РАДЯНСЬКІЙ УКРАЇНІ 1932-1933 рр. (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У статті на основі матеріалів атеїстичної преси, епістолярію, проаналізовано вплив антицерковної пропаганди більшовицької влади на духовенство та віруючих. Розглянуто основні форми проведення агітаційної роботи впродовж 1932-1933 рр. Досліджено, що вістря атеїстичних нападок були спрямовані як на духовенство різних конфесій – православних, католиків, іудеїв, так і на віруючих – «поплічників класового ворога». Важливу роль безбожники приділяли атеїзації молодого покоління та дітей. Визначено, що антирелігійна пропаганда на місцях, переважно в селах, мала примітивний характер. Оскільки антирелігійна пропаганда була нав’язана владою, яка проводила непопулярну і соціально вбивчу політику упокорення голодом, вона не набула популярності ні у селян, ні у керівництва.