УКРАЇНСЬКА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ЕЛІТА: ВИПРОБУВАННЯ «НОВОЮ ВЛАДОЮ» (1941-1943 рр.) (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У данній статті розглянуто роль української інтелектуальної еліти в науковому та культурному житті за доби окупації території України. Зроблено спробу аналізу різноманітних практик виживання представників української інтелігенції, що за різних обставин опинилися у зоні окупації. Ставлення окупаційної влади до української еліти упродовж усього періоду окупації не було однозначним: від залучення до активної співпраці в місцевих органах влади, й відповідно налагодження наукового та культурного життя на захопленій території до переслідування і репресій. Для значної більшості представників еліти ставка робилася на продовження у будьякій ситуації професійної діяльності незалежно від вибору основної стратегії поведінки, що у результаті сприяло збереженню української науки, освіти, частки матеріальних й духовних цінностей.