«КОЗАЦЬКИЙ ЛЕГІОН»: ІСТОРІЯ НАВЧАЛЬНО-МОБІЛІЗАЦІЙНОГО ЦЕНТРУ ПРИ ДОБРОВОЛЬЧОМУ БАТАЛЬЙОНІ «АЗОВ» ЗА МАТЕРІАЛАМИ БАТАЛЬЙОННОГО АРХІВУ НЕРЕГЛАМЕНТОВАНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
В статті досліджено діяльність навчально-мобілізаційного центру при добровольчому батальйоні «Азов» навесні–влітку 2014 року. Дослідження проведене на основі матеріалів нещодавно зафондованої Центральним державним архівом громадських об’єднань України збірки нерегламентованої батальйонної документації. Мета роботи – визначення алгоритмів процесів підбору й первісної мотивації добровольців батальйону «Азов», відправки їх з навчально-мобілізаційного центру до місця дислокації підрозділу в зоні бойових дій. Методологія дослідження передбачає застосування принципів історизму, цілісності вивчення історичних джерел та об’єктивності, використання методів опису, аналізу і синтезу, класифікації та систематизації. Наукову новизну зумовлює цілковита нерозробленість тематики в межах академічної науки та висока джерельна вартість матеріалів Азовського батальйонного архіву, які наразі абсолютно недосліджені; дані матеріали вводяться в науковий обіг вперше. Перспектива подальших досліджень полягає в тому, що завдяки дослідженню роботи навчально-мобілізаційного центру батальйону «Азов» можна визначити причини високої мотивованості добровольців батальйону та злагодженості дій підрозділу під час військово-політичних подій на Сході України у 2014 році. У висновках дослідження встановлено, що набір, первісну підготовку та доставку новобранців до місця постійної дислокації батальйону на фронті здійснювала окрема структура – «Козацький легіон». Крім того, встановлено, що до відбуття батальйону в зону бойових дій «Козацький легіон» фактично відігравав роль штабу підрозділу.