ОБРАЗ «МОНСТРА» В УЯВІ СЕРЕДНЬОВІЧНОЇ ЛЮДИНИ: ОСОБЛИВОСТІ ПСИХОЛОГІЇ СПРИЙНЯТТЯ (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
Стаття присвячена аналізу психологічних особливостей сприйняття монструозних образів на основі вивчення текстів раннього та розвиненого середньовіччя. Автори представили середньовічну епоху, як особливу віху формування поняття про монструозність, коли у суспільстві формується уявлення про тілесну жахливість, яка була клеймом для грішників та викликала ототожнення з монстрами, з чим-то диявольським, зловіщім. Виявлено, що середньовічні енциклопедії, бестіарії та інші джерела, виявляють два протилежних погляди на образ чудовиськ. В одній групі джерел простежується розуміння чудовиськ як Божих створінь, а тому основою формування цих образів є середньовічне прагнення до чудесного. Інша група джерельної бази трактує образ монстру, як образ «іншого», позбавленого душі, виявляє прояви ксенофобії, колективного неврозу, страху, де чудовисько, монстр символізує спрощене уявлення про незрозумілі та загрозливі явища дійсності.