УЧАСТЬ ЙОРДАНІЇ У МИРОТВОРЧИХ МІСІЯХ ООН (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
Статтю присвячено розгляду участі Хашимітського Королівства Йорданія у миротворчих місіях ООН. Долучившись в якості спостерігачів до Контрольної місії ООН в Анголі 1989 р., країна щороку підвищувала свій професійний рівень, ставши 2015 р. найкрупнішим постачальником поліцейських-миротворців. Йорданські миротворці приймали участь у місіях, доручених Радою Безпеки ООН іншим міжнародним організаціям – Європейському союзу, Африканському союзу, Організації Північноатлантичного договору. Тож підрахувати точну участь Йорданії безпосередньо у миротворчих місіях ООН є достатньо складним завданням. На початок травня 2019 р., згідно з даними йорданського представника, більш як 100 тис. осіб Королівства взяли участь у миротворчих місіях ООН. У 2015–2021 рр. серед безпекових пріоритетів Амман вважав регіональну безпеку та протидію тероризму, привнесення миру та стабільності в сусідню Сирію.Свідченням визнання високого рівня залученості йорданського керівництва до підтримки миру й дотримання прав людини саме йорданському принцу Зеїду Раад аль-Хуссейну 2004 р. було доручено підготувати доповідь відносно випадків сексуальної експлуатації і наруги з боку миротворців. На підставі доповідь Зеїда в рамках Департамент ООН з миротворчих операцій було створено спеціалізовану Групу з питань етики та дисципліни. 2012 р. Королівська жандармерія Йорданії увійшла до складу Асоціації сил поліції та жандармерії країн Європи та Середземного моря у статусі військової установи. У своєрідному близькосхідному центрі НАТО – Учбовому центрі спеціальних операцій імені короля Абдалли в Аммані проходять навчання з військової підготовки, розмінуванню, військовій медицини офіцерський склад багатьох країн. У Хашимітському Королівстві 2015 р. Головним управлінням безпеки створено Департамент поліції Йорданії по операціям з підтримки миру, який разом з Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини опікується підготовкою майбутніх миротворців.