ДЕРЖАВНА РЕЛІГІЙНА ПОЛІТИКА ТА МАЙНОВЕ СТАНОВИЩЕ МОНАСТИРІВ РОСІЙСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (КІНЕЦЬ XVIII – ПОЧАТОК ХХ СТ.) (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У статті досліджується політика держави щодо монастирів Російської православної церкви кінця XVIII – початку ХХ ст. Розглянуто секуляризаційну політику російського уряду щодо церковного майна, особливо монастирського землеволодіння та селян, що призвело до ліквідації значної частини монастирів, а ті що залишилися, були позбавлені основних джерел доходу та поставлені в економічну залежність від держави. З’ясовано, що у пореформений період матеріальне становище монастирів суттєво поліпшилося, проаналізовано їх джерела доходів. Зосереджено увагу на господарській діяльності монастирів Київської єпархії. Зі зміною влади у 1917 р. відбулися і зміни у ставленні держави до православних монастирів. Проаналізовано заходи радянської влади з конфіскації монастирських землеволодінь та майна, їх націоналізації. Монастирі та церковні общини позбавлялися права власності та права юридичної особи.