КОЗАЦЬКИЙ ОБРАЗ В УКРАЇНСЬКОМУ ВІЙСЬКУ ХІХ – ХХІ СТ. (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
Дана стаття присвячена питанню історичної пам’яті та її впливу на подальшу долю українського народу, зокрема, проаналізовано сприйняття та використання козацького образу в середовищі українських військових від ХІХ ст. до наших днів. Таким чином висвітлено поширення козацького ідеалу в українських збройних формуваннях у Наполеонівських війнах, в роки визвольних змагань початку ХХ ст., Другої Світової війни і у сучасних збройних силах України. Досліджено привнесення запорозьких символів, військових звань та імен видатних козацьких діячів у середовище українського війська протягом зазначених століть. Розкривається важливість героїки козацького міфу для українського народу та, зокрема, його збройної боротьби за незалежність власної держави.