СКОРОЧЕННЯ ЖИТЛОВОГО ФОНДУ МІСТА ОЛЕКСАНДРІВСЬКА НА ОДНУ ТРЕТИНУ В 1841-1842 РР. (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
Вперше порушується проблема різкого скорочення житлового фонду повітового міста Олександрівська Катеринославської губернії у середині 19 століття. На підставі проведеного аналізу висунута гіпотеза: ймовірно, у період з 1839 по 1841 рр. в Олександрівську було зведено три казенні будівлі: триповерхова казарма для особового складу артилерій-ської роти, арсенал для зберігання артилерійських припасів та штабне приміщення. Внаслідок вибуху арсеналу було знищено третину житлового фонду міста. Також від казарми залишилася лише одна стіна, що збереглася дотепер, яка утворює гострий кут сучасного будинку №29 на проспекті Соборному. Вибух, ймовірно, стався на відрізку часу з 1841 по квітень 1842 року.