АРХЕОЛОГІЧНА ТЕМАТИКА НА СТОРІНКАХ УКРАЇНОМОВНОЇ ПРЕСИ ЧАСІВ НАЦИСТСЬКОЇ ОКУПАЦІЇ (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
Стаття має на меті дати загальне уявлення про публікації, вміщені в україномовній газетній періодиці часів нацистської окупації, в яких була представлена археологічна тематика. Об’єктом дослідження стали матеріали періоду 1941–1943 років на сторінках видань, що виходили в різних регіонах окупованої України і за її межами.З’ясовано, що ідеологічна спрямованість частини цих матеріалів була зумовлена прагненнями окупантів використовувати археологію для підтвердження своїх територіальних претензій і обґрунтування історичної ролі давніх германців, які шляхом міграцій та завоювань нібито збагачували своєю культурою інші народи. Деякі публікації із залученням археологічної проблематики більше відображали внутрішній український контекст або ж мали ідеологічно нейтральне забарвлення.