КУЛЬТУРНЕ ЖИТТЯ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ В МІСЦЕВИХ ЗМІ У ПЕРІОД ПІЗНЬОГО СТАЛІНІЗМУ (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У статті на основі аналізу сучасної історіографії, матеріалів обласної періодики та архівних документів виявлено засоби впливу мас-медіа на свідомість жителів Запорізької області крізь призму культурного життя регіону в період пізнього сталінізму. Використовуючи метод узагальнення, автором охарактеризовано діяльність основних культурних закладів області. За допомогою методу порівняння виокремлено спільні та відмінні риси культурного життя в містах та селах регіону.У ході роботи над статтею виявлено безпосередній вплив та контроль радянської влади над засобами масової інформації з метою здійснення маніпуляції суспільною свідомістю. З’ясовано, що пропагування державних завдань та інтересів серед населення відображалось у матеріалах преси, літературних творах, на екранах кінотеатрів, у радіомовленні.Радянська влада, використовуючи функції засобів масової інформації, сприяла створенню позитивної «віртуальної» дійсності, яка значно відрізнялася від буденних реалій повоєнного часу. Визначено, що висвітлення інформації в мас-медіа про діяльність культурних установ, організацію або проведення відповідних заходів зобов’язувало населення обирати запропоновані державою варіанти проведення дозвілля.Виявлено відмінності у функціонуванні культурних закладів міста та села, що пояснюється недостатньо розвиненою інфраструктурою останнього. Партійний контроль за відпочинком громадян поширювався на всі вікові групи та верстви населення. У роботі культурно-просвітніх закладів використовувався пропагандистський компонент, який здійснював вплив на думки громадян.Культурне життя в Запорізькій області у 1945 – 1953 роках зазнавало постійного впливу мас-медіа, який підтримувався радянською владою, що сприяло підтримці морального стану жителів регіону під час відбудови господарства та промислового комплексу, але без врахування особистих прагнень.