«СПРАВА ДРЕЙФУСА» КРІЗЬ ПРИЗМУ ЗАСОБІВ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ ФРАНЦІЇ КІНЦЯ ХІХ ст. (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
В статті аналізується роль преси під час одного з наймасштабніших політичних скандалів у Франції наприкінці ХІХ ст.– «Справи Дрейфуса». В контексті цієї справи виділяються такі видання наступного спрямування як антидрейфусари, дрейфусари та з ревізіоністи. Найбільш чисельна група газет, які ми називаємо антидрейфусарами, були переконані в правомірному засудженні капітана та відстоювали факт державної зради офіцером єврейського походження, який мав усі необхідні причини, аби продати військові таємниці Німеччині. Друга група видань – дрейфусари, до самого кінця справи залишалася найменш чисельною, але її вплив був безумовно найпотужнішим. Цей табір відстоював честь капітана, який на їхню думку не мав особистих причин для того, аби чинити злочин подібного масштабу. Назва третьої групи видань – ревізіоністи – говорить сама за себе. Їх налічувалося понад 15, і вони захищали право капітана та його однодумців на перегляд судової справи.