ЕКСПРОПРІАТИВНА ТА КОМУТАТИВНА РЕНТА У ТРАДИЦІЙНОМУ СУСПІЛЬСТВІ: ВИПАДОК ХОЗАР (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
Соціальна теорія пропонує добре розроблені пояснення переходу від традиційного до модерного суспільства. Однак часто традиційне суспільство розглядається одновимірно, попри велику розмаїтість практик та інститутів, які йому властиві. Стаття розглядає проблему соціальних змін у традиційному суспільстві на прикладі хозарського панування на теренах України (лісостеп та Крим). Домодерніполітії є політіями орієнтованими на пошук ренти. Автор пропонує концептуальне розрізнення двох видів ренти: експропріативної та комутативної. Перша базована на насильницькому привласненні, друга на створенні умов взаємозалежності еліт і данників. Перехід від одного виду до іншого змінює характер соціальних відносин та інститути політії. Давня політія перетворюється із бандитської корпорації у гаранта безпеки.