ШЛЯХИ СПОЛУЧЕННЯ НИЖНЬОСАМАРСЬКИХ ФОРПОСТІВ З ЦАРИЧАНСЬКИМ РЕТРАНШЕМЕНТОМ ТА УКРАЇНСЬКОЮ ЛІНІЄЮ В ПЕРІОД РОСІЙСЬКО-ТУРЕЦЬКОЇ ВІЙНИ 1735 – 1739 РОКІВ (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У статті розглядаються комунікаційні шляхи, що в період війни 1735– 1739 рр. з’єднували передові прикордонні форпости, розташовані у пониззі р. Самара, з головними опорними пунктами та базами Дніпровської армії на Лівобережжі Дніпра – Царичанським ретраншементом та Українською лінією. До наукового обігу вводяться результати дослідження, здійсненого на основі аналізу опублікованих письмових і віднайдених картографічних джерел другої половини – кінця 1730-х рр., під час якого вдалося виявити та встановити напрями проходження основних логістичних магістральних шляхів в західній частині межиріччя Орелі та Самари