ЗАПОРОЗЬКІ СТАРОЖИТНОСТІ В УКРАЇНСЬКІЙ МУЗЕОГРАФІЇ ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ ХІХ – ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У статті розглядається проблема уведення речових та образотворчих джерел запорозької тематики до наукового обігу шляхом їх публікації в музейних виданнях другої половини ХІХ – початку ХХ століття. Показано, як саме музейні каталоги та путівники висвітлюють факти про географію та способи надходження запорозьких старожитностей до музейних збірок, розкривають імена фондоутворювачів, демонструють видове розмаїття пам’яток та пріоритети колекціювання. Дослідженням доведено, що музеографічні тексти, в комплексі із науково-популярними публікаціями та епістоляріями долучених до музейної справи осіб, достатньо повно відображають організаційні заходи, направлені на пошук та оприлюднення пам’яток, пов’язаних з історією запорозького козацтва.