УЧАСТЬ ГРЕЦЬКИХ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ У ФОРМУВАННІ ТА ДІЯЛЬНОСТІ МІСЬКИХ КОМ’ЮНІТІ ОДЕСИ (КІНЕЦЬ XVIII – ПЕРША ТРЕТИНА ХІХ ст.) (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У статті висвітлено участь представників грецької етнічної групи населення Одеси у формуванні та діяльності міських ком’юніті наприкінці XVIII – пер шій третині ХІХ ст. Показано, що греки брали активну участь у міських пе ретвореннях, входили до складу не тільки власних національних товариств, але й до магістратів, міських комісій, благодійних об’єднань тощо.Зроблено висновок, що, зберігаючи свою ідентичність, одеські греки нама галися перебувати на певних ролях у міській спільноті: обиралися бурго містрами, ратманами, міськими головами, входили до складу спеціальних міських комітетів. Зберігаючи тяжіння до своєї етно-релігійної групи, вони брали участь у загальних міських справах і засновували різні товариства – від таємних революційних до благодійних. Таким чином, греки інтегру валися до соціальної спільноти міста у вигляді організаційних форм до бровільного об’єднання людей. Комерційна і благодійна діяльність греків Одеси супроводжувалася їхньою участю у створенні та функціонуванні різ них ком’юніті, що ілюструє внесок у формування міської культури в цілому.