УКРАЇНСЬКА МОВА ЯК ВИКЛИК ТА ЗАПЕРЕЧЕННЯ ІМПЕРСЬКОЇ КОНЦЕПЦІЇ 1 (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У статті автор розглядає причини переслідування Російською імперією української мови, відмови від модернізації національної політики та наслідків такої політики для імперського правління. Після розгрому Кирило-Мефодіївського братства обмеження української мови посилились. Небажання модернізувати імперську модель ідентичності, шукати компромісні інтелектуальні формули, посилення обмеження української мови, заганяли імперію у глухий кут та перетворили виклик української мови на вирок імперії.