ПРОЦЕСИ ОПТАЦІЇ НА МИКОЛАЇВЩИНІ У 1920 – 1922 рр. ЯК ВІДДЗЕРКАЛЕННЯ ПРОБЛЕМ СТАНОВЛЕННЯ ДИПЛОМАТИЧНИХ ВІДНОСИН УСРР (за матеріалами ДАМО) (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
Стаття присвячена розгляду особливостей процесів набуття іноземного підданства мешканців Півдня України, зокрема Миколаївщини (Миколаївської губернії), за часів перших років захоплення влади радянською владою в утвореній УСРР. Прослідковано чисельність ймовірних іноземних підданих у досліджуваному регіоні, механізм отримання іноземного громадянства та підпорядкованість процесу оптації центральним органам влади, зокрема Народному комісаріату внутрішніх справ (НКВС); виявлення оптантів та первинне підтвердження підстав для набуття статусу іноземного підданого залишалось у полі діяльності місцевих органів влади та відповідних іноземних відділах в них. Підкреслено, що основним підґрунтям отримання або повернення іноземного громадянства, безумовно, виступала документальна приналежність особи до іншої держави або за походженням, або за колишнім місцем проживання в іншій країні. Процеси оптації відбувались з ускладненнями через обмежену діяльність консульств інших держав, більшість з яких на початковому етапі не визнавали радянську владу.