ПАРАФІЯЛЬНІ СВЯЩЕННИКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ГОЛОДОМОРУ 1932 – 1933 рр. (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У статті охарактеризовано становище православних священників України в роки Голодомору. Пояснюється, чому саме священники стали основною мішенню влади серед духовних осіб і у чому полягала специфіка їхнього становища. Показано, що вони були основною ланкою духовенства, на яку ліг тягар голодоморної політики більшовиків. Приділено увагу аспектам регіональних особливостей тиску влади на духовну верству. Зауважується конфесійна належність православних священників, які стали об’єктом цілеспрямованого нищення влади. Підкреслюється, як ключове, прагнення Москви знищити українську політичну опозицію, невід’ємною часткою якої Кремль бачив автокефалію української церкви та незалежницькі устремління її священників. Поглиблюється розгляд порушених у сучасній історіографії питань щодо форм, масштабів і динаміки тиску влади на священників.