ДІЯЛЬНІСТЬ УКРАЇНСЬКОЇ ДОПОМІЖНОЇ ПОЛІЦІЇ ЗАПОРІЖЖЯ В РОКИ НІМЕЦЬКОЇ ОКУПАЦІЇ 1941 – 1943 рр. (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У статті розглядається діяльність української допоміжної поліції запорізького регіону в роки окупації під час Другої світової війни. На основі низки матеріалів, що включають в себе в тому числі й кримінальні справи на колишніх поліцаїв, зроблена спроба проаналізувати мотиви вступу на службу до поліції, деталі діяльності колишніх поліцаїв а також їхню подальшу долю після відступу Вермахту та німецької адміністрації з Запорізької області. Кримінальні справи, що зберігаються в Державному архіві Запорізької області, допомагають з’ясувати в тому числі й деякі деталі про роботу НКВС та СМЕРШ по відношенню до колишніх поліцейських періоду німецької окупації. Наголошено на тому, що не рідко люди йшли на роботу в поліцію не за власним бажанням, а за розпорядженням на місцевій біржі праці, або щоб уникнути роботи в Німеччині. Зазначені основні напрямки діяльності української допоміжної поліції в м. Запоріжжя та в області. Відображений той факт, що далеко не всі поліцаї виконували накази німецької адміністрації.Та при цьому багато було й тих, хто став на злочинний шлях. Ті ж поліцаї, що не займались активною пособницькою діяльністю, і не займались переслідуванням партизанів, радянського активу, як правило, уникали серйознихпокарань радянськими органами держбезпеки. При цьому навіть якщо за поліцейським не було помічено злочинної діяльності, його в будь-якому разі направляли на певний час до “фільтраційних таборів”, де вони якийсь час знаходились та працювали, поки СМЕРШ не закінчувала перегляд справи по цим підслідним. Колишніх поліцаїв відправляли до донецького та харківського спецтаборів. В ході дослідження також зроблено висновок про те, що самі радянські органи держбезпеки вже менше зловживали своїм положенням під час слідства порівняно з довоєнним періодом. Хоча наведено кілька випадків, де під час слідства до колишніх поліцаїв радянськими агентами застосовувались нелегальні методи впливу.