РАДЯНСЬКИЙ ОФІЦІЙНИЙ СВЯТКОВИЙ ДИСКУРС І КОМЕМОРАТИВНІ ПРАКТИКИ НА ПРИЄДНАНИХ УКРАЇНСЬКИХ ТЕРИТОРІЯХ (НА ПРИКЛАДІ СВЯТКУВАННЯ ДЕСЯТИРІЧЧЯ «ВОЗЗ’ЄДНАННЯ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ») (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
На основі аналізу офіційного святкового дискурсу й комеморативних практик під час святкування десятиріччя «возз’єднання українського народу» в 1949 р. визначено роль масового свята як інструменту радянської політики пам’яті, з’ясовано способи поширення міфу про «возз’єднання» серед населення приєднаних українських територій. Базуючись на розумінні масового свята як універсального засобу радянської пропаганди, автор визначив ідеологічну, символічну, консолідаційну, легітимаційну та мобілізаційну цілі ювілею. У статті розкрито його підготовчий етап, що мав на меті поширення офіційних наративів за допомогою різноманітних засобів. Охарактеризовано офіційні ритуали й комеморації під час святкування, акцентуючи увагу на особливостях їх проведення на західноукраїнських землях.