ПРОВОДИ В АРМІЮ В УКРАЇНСЬКІЙ ТРАДИЦІЇ ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ ХХ СТОЛІТТЯ (за польовими матеріалами) (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У статті на основі польових записів автора, зроблених на Харківщині, в Закарпатті та Прикарпатті, а також опублікованих іншими дослідниками джерел, що стосуються Запорізької області та Бориспільщини (Київська область), реконструюється й аналізується ритуалістика, пов’язана з про водами новобранця в армію в Україні другої половини ХХ століття. Звертається увага на те, що ці проводи – окремий випадок ритуалу виря джання у далеку путь (чумаків, ремісників-заробітчан, паломників, учнів тощо), і тому всі «дорожні» ритуали під час проводів в армію повинні були виконуватися.Однак в цілому робота присвячена специфічним обрядодіям під час проводів в армію. У деяких прикарпатських селах прикріплювали над двери ма образ і рушник, щоб під ними пройшов призовник. Прохід під певною святинею як знак Божого благословення відомий здавна у багатьох наро дів із часів архаїки. На Харківщині і в Карпатському регіоні призовникові часом наказували виходити з хати спиною назад, у чому був магічний імітативний момент: людина виходить, але ніби імітує входження в хату, тобто повернення.Докладно аналізується традиція прикрашання новобранця вишитими рушниками і хусточками або стрічкою, а також у деяких регіонах – штучною квіткою, яка була найчастіше знаковим дарунком від коханої – сим волічною обіцянкою чекати хлопця з армії.Семантично насиченим було й застілля, а воно в селах по масштабах до рівнювало весіллю, з яким у сенсі обрядності проводиться чимало пара лелей. Як на весіллі і зараз прийнято відкладати зі столу пару пляшок, перев’язаних стрічкою, щоб розпити їх на річницю подружнього життя, так зі столу під час проводів забирають пляшку з горілкою чи вином, щоб розпити її з хлопцем після його повернення з армії. Однак у даному випадку це імітативна магія, мета якої – збереження в цілісності і неушкод женості майбутнього воїна.В умовах війни дослідження традицій проводів в армію в Україні має не тільки історичний інтерес, але й практичний та екзистенційний сенс.