ШКІЛЬНИЙ КУРС ІСТОРІЇ ТА ЗОВНІШНЄ НЕЗАЛЕЖНЕ ОЦІНЮВАННЯ: ЧИ МАЄ МІСЦЕ РІВНИЙ ДОСТУП ДО ВИЩОЇ ОСВІТИ? (НА ПРИКЛАДІ ОДНІЄЇ ТЕМИ) (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
В статті здійснено якісний та кількісний аналіз завдань Зовнішнього незалежного оцінювання, підручників з історії, навчальних програм з історії та програм з історії Зовнішнього незалежного оцінювання на прикладі однієї теми шкільної програми «Українські землі в 20 – 90 рр. XVIII ст.». Проведене дослідження свідчить, що третина громадян України небезпідставно сумнівається в тому, що ЗНО забезпечує рівний доступ до вищої освіти. Для того аби успішно скласти ЗНО з історії, недостатньо пройти шкільний курс історії та готуватись за шкільними підручниками. Підручники не можуть слугувати повноцінним засобом підготовки до ЗНО, оскільки не всі вони містять навчальний матеріал, необхідний для відповіді на завдання ЗНО. Автори ставлять питання про рівність доступу до вищої освіти, піднімають питання перегляду й переосмислення ролі та функції Зовнішнього незалежного оцінювання