ЛИСТИ Д. І. ЯВОРНИЦЬКОГО ДО О. В. БОДЯНСЬКОГО (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У статті вперше вводяться до наукового обігу листи видатного україн ського історика запорозького козацтва, археолога Дмитра Яворницького адресовані його учню, археологу, досліднику Надпоріжжя Олександру Бодянському. Обидва вчені більшу частину життя провели у Дніпрі (Дніпропетровську, Катеринославі) і Запоріжжі, зробили значний внесок у розвиток науки та культури регіону і тому особливо цікаві краєзнавцям. Методологія дослідження полягає у використанні насамперед історико-логічного методу. Наукова новизна полягає у тому, що у статті розширюється джерельна база досліджень регіону. У ній вперше публікуються невідомі досі документи, виявлені у приватному зібранні, встановлена іс торія їхнього походження, проведений аналіз їхнього змісту у зіставленні з опублікованими раніше листами Бодянського до Яворницького. На основі аналізу документів, що публікуються, виявлено їхній інформаційний потенціал, встановлено важливі факти стосовно біографій обох вчених, взаємозв’язків між ними, роль Д. Яворницького як наукового ке рівника, формування О. Бодянського як археолога, його зацікавленості історією Запорозької Січі