МИКОЛА ГЕ ТА ІВАН ПЕТРУНКЕВИЧ: ДЖЕРЕЛА ОСОБОВОГО ПОХОДЖЕННЯ ПРО ІСТОРІЮ ВЗАЄМОВІДНОСИН (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
Вперше в історичній науці на основі джерел особового походження з’ясовуються основні аспекти складних стосунків між видатними постатями української історії ХІХст. - великими художником Миколою Ге та політиком Іваном Петрункевичем. Автор приходить до висновку про те, що взаємовідносини яскравих особистостей ілюструють великий суспільний резонанс навколо подвижницької діяльності опозиційної аристократичної фронди на півночі Лівобережної України. Особисте ставлення М. Ге до земської ліберальної партії північної України та її лідера І. Петрункевича є очевидним маркером, який свідчить про небайдужість передової громадськості до цієї течії визвольного руху у Російській імперії другій половині XIX ст.