ФЕДІР ДАНИЛОВИЧ ОВЧАРЕНКО: ВЧЕНИЙ У ВЛАДІ (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
Стаття є першою спробою наукового висвітлення діяльності академіка Федора Овчаренка (1913–1996) як представника радянсько-партійної номенклатури УРСР середини 1950-х – початку 1970-х рр. На підставі «Спогадів» вченого, хіміка за фахом і партійно-державного діяча, а також комплексу інших джерел визначено етапи його професійної, інтелектуальної та партійно-політичної біографії. Окреслено бачення Ф. Д. Овчаренком проблем української культури в умовах комуністичного режиму, зокрема, питань функціонування в Україні рідної мови, національної літератури, кіномистецтва тощо. Наведено приклади взаємовідносин із відомими діячами української науки і культури. Створено передумови для подальших, більш поглиблених просопографічних студій його життя і діяльності. Авторка доходить висновку, що, незважаючи на високі державні посади і виклики долі, Ф. Д. Овчаренко не змінив своєму життєвому призначенню – служінню науці і Україні.