РАДИКАЛЬНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ ПОЛІТИЧНИХ ЦІННОСТЕЙ У ДЕРЖАВАХ ЦЕНТРАЛЬНО-СХІДНОЇ ЄВРОПИ В ПРОЦЕСІ ПОЛІТИЧНОГО Й ЕКОНОМІЧНОГО ТРАНЗИТУ У КІНЦІ 1980-x – НА ПОЧАТКУ 1990-x рр. (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У статті аналізуються зміни, що відбулися у суспільній свідомості під час політичного й економічного транзиту в державах Центрально-Східної Європи внаслідок падіння тоталітарних комуністичних режимів і формування демократичного ладу. Особлива увага приділяється трансформації політичних цінностей (добробут, свобода, рівність, безпека). Виявлено, що поняття добробуту почало більшою мірою сприйматися крізь призму ринкової економіки, приватної ініціативи, інтеграції до ЄС, разом із тим зберігалися і значні патерналістські настрої, які позначилися зокрема на процесах приватизації. Залишалися популярними ідеї економічної рівності, хоча вже більшою мірою у формі державного перерозподілу прибутків. У безпекових питаннях домінуючою стала ідея інтеграції до НАТО і ЄС за умови максимального збереження національного суверенітету. Ідея стабільності поступалася цінності розвитку, іноді навіть революційного. Цінність порядку почала трактуватися крізь призму демократичних поглядів, хоча відмінності у політичній культурі різних держав викликали різні результати імплементації демократичних принципів: більш успішними вони були в державах Центральної Європи, менш успішними у Балканських державах.Порівняно інтенсивність трансформацій цінностей у різних країнах регіону: найбільших змін на той період вони зазнали у Центральній Європі (Чехія, Польща, Угорщина, Словаччина, Словенія), тоді як у Південно-Східній Європі (Сербія, Болгарія, Албанія, Румунія) суспільство виявилося більш поляризованим за ціннісними переконаннями. Соціальна стратифікація також впливала на відмінності у ціннісних орієнтирах: політичні еліти, інтелігенція, бізнесмени були більш схильні до трансформації поглядів, тоді як робітники, селяни, пенсіонери часто зберігали відданість офіційним цінностям комуністичної доби або ж змінювали їх частково та дуже повільно. В умовах загального зростання суспільної аномії ціннісні зміни були нестійкими та за несприятливих обставин могли швидко відкотитися назад.